Westland pakt laaggeletterdheid aan

1 op de 5 heeft moeite met lezen of schrijven

Samen met onze taalpartners starten we de campagne 1 op de 5 om laaggeletterdheid in de regio aan te pakken. Want maar liefst 1 op de 5 inwoners van Westland heeft moeite met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden. Dat noemen we laaggeletterd. Wij willen deze inwoners helpen om mee te doen in de samenleving.

Herkenbaarheid en bespreekbaar maken

De campagne heeft als doel laaggeletterdheid bespreekbaar te maken en zorgen voor herkenning. Lokale successen en persoonlijke verhalen van inwoners laten zien hoe vaardigheden van laaggeletterden kunnen verbeteren door aangeboden hulp.

Hulp is dichtbij en toegankelijk

De start van de campagne vond plaats in WestlandTheater De Naald met een indrukwekkende voorstelling over laaggeletterdheid. Inwoners konden deze voorstelling gratis bezoeken. Tijdens de voorstelling lieten acteurs zien met welke uitdagingen laaggeletterden te maken hebben. Wethouder Anko Goudswaard sprak zijn bewondering uit voor de voorstelling en de impact die deze had: 
“Het is indrukwekkend om te zien dat zoveel mensen in Westland dagelijks moeite hebben met iets wat voor velen vanzelfsprekend is. Laaggeletterdheid kan enorme gevolgen hebben voor hun dagelijks leven. Het is zo zonde dat mensen hiermee blijven rondlopen terwijl er in Westland zoveel hulp beschikbaar is. We willen met deze campagne laten zien dat hulp dichtbij is en voor iedereen toegankelijk is.”

Aanbod in Westland

In Westland zijn er meerdere mogelijkheden voor mensen die moeite hebben met taal, rekenen of digitale vaardigheden. Zo biedt de Bibliotheek Westland taallessen en de mogelijkheid om met een taalmaatje te oefenen. Ook kunnen inwoners rekentrainingen en hulp bij digitale vaardigheden krijgen.  Het hulpaanbod is ook te vinden op www.1opde5.nl.