Nieuw-Guinea Herinneringskruis voor twee Westlanders

Tijdens een informele bijeenkomst bij de Stichting Veteranen Westland in Poeldijk op 12 juli reikte burgemeester Bouke Arends het Nieuw-Guinea Herinneringskruis uit aan de heer A. (Aart) Quak uit Naaldwijk. De heer A. Quak was samen met de heer Sellmeijer uit ‘s-Gravenzande hofmeester in 1960 aan boord van de Hr.Ms. Karel Doorman.

De heer Sellmeijer ontving onderscheiding al eerder

De heer C. Sellmeijer uit ’s-Gravenzande ontving het Nieuw-Guinea Herinneringskruis al op 24 januari 2024 van schout-bij-nacht Liebregs in Den Helder. De heer Sellmeijer vervulde eveneens de functie van hofmeester.

Vlaggenschip Hr.Ms. Karel Doorman

De Hr.Ms. Karel Doorman (R81) was een vliegdekschip van smaldeel 5 en de Koninklijke Marine, vernoemd naar de Nederlandse marineofficier Karel Doorman.

Op 31 mei 1960 verliet het vlaggenschip de haven van Rotterdam, voegde zich bij de andere schepen en werd vergezeld door de jagers Limburg en Groningen, aangevuld met de gecharterde tanker Mijdrecht. Smaldeel 5 zette koers naar Las Palmas en vervolgens richting Kaap de Goede Hoop. De reis in 1960 van de Karel Doorman was een reis vol vlagvertoon en een poging tot militaire intimidatie.

Begin augustus kwamen ze aan in toenmalig Nederlands Nieuw-Guinea en de bemanning verbleef tot 30 september 1960 op het eiland. Op 20 december 1960 meerde de Hr.Ms. Karel Doorman weer aan in Nederland.

Nieuw-Guinea Herinneringskruis

Het Nieuw-Guinea Herinneringskruis kan worden toegekend aan militairen van de Koninklijke Marine, de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht, militairen van het voormalig Koninklijk Nederlandsch-Indonesisch Leger (KNIL) en niet militairen die zich gedurende het tijdvak tussen december 1949 en november 1962 minimaal 3 maanden verdienstelijke hebben gemaakt in Nieuw-Guinea of de aangrenzende zeegebieden. Marinepersoneel van Smaldeel 5 komt in aanmerking voor het Nieuw-Guinea Herinneringskruis.