Ministerie zet volgende stap in voorbereiding nieuwe kerncentrales

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei heeft het voornemen om twee nieuwe kerncentrales te bouwen in Nederland. Hierbij is de locatie Borssele uitgesproken als voorkeurslocatie. In september 2024 is het landelijke vestigingsbeleid voor kerncentrales (waarborgingsbeleid) aangepast. Hierdoor worden naast Borssele en Maasvlakte I, nu ook de locaties Terneuzen en Maasvlakte II onderzocht als mogelijke locatie voor de komst van twee kerncentrales. De locaties Maasvlakte I en II liggen dicht bij onze gemeente. Daarom vinden we het belangrijk om u op de hoogte houden van de ontwikkelingen over de projectprocedure van het ministerie.

Lees hieronder het nieuwsbericht van het ministerie:

Intentieverklaring voor Rijk-Regiopakket en onderzoek nieuwe gebieden

Minister Hermans van Klimaat en Groene Groei heeft vandaag een intentieverklaring ondertekend met de provincie Zeeland en gemeente Borsele over de totstandkoming van een Rijk-Regiopakket. Borsele is als voorkeurslocatie aangewezen door het kabinet. Daarom bekijken Rijk en Regio samen hoe de regio zo goed mogelijk kan inspelen op de kansen van de mogelijke bouw, maar ook hoe de impact op de omgeving zoveel mogelijk beperkt blijft. Raymond Knops is vandaag aangesteld als gebiedsverbinder om te helpen met het Rijk-Regiopakket. Daarnaast gaat het ministerie in overleg met de omgeving kijken of er naast Borssele/Vlissingen (Sloegebied) en Maasvlakte I mogelijk ook geschikte locaties in Terneuzen en Maasvlakte II zijn voor de komst van twee nieuwe kerncentrales. 

Minister Hermans van Klimaat en Groene Groei: “We werken toe naar een duurzame en diverse energievoorziening waarmee we minder afhankelijk worden van andere landen. Kernenergie gaat hier, naast onder meer zon en wind, een belangrijke rol in spelen. We zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de bouw van nieuwe kerncentrales. Het onderzoeken van mogelijk geschikte locaties is hier een belangrijk onderdeel van. We verwachten volgend jaar een besluit te kunnen nemen over de definitieve locatie.”

Extra gebieden onderzoeken

Het ministerie is begin dit jaar de projectprocedure gestart om tot een locatie te komen voor de bouw van 2 nieuwe kerncentrales. Ruim 1.300 mensen en organisaties hebben hierop gereageerd. De reacties zijn vanaf nu openbaar. Alle reacties worden momenteel door het ministerie op (milieu)technische onderdelen getoetst, zoals de beschikbaarheid van koelwater en energie-infrastructuur. Als locaties aan de voorwaarden voldoen kunnen deze worden toegevoegd aan het onderzoeksplan. 

Daarnaast is het vestigingsbeleid (waarborgingsbeleid) voor grote kerncentrales geactualiseerd. Uit deze actualisatie komen twee aanvullende gebieden naar voren, de Tweede Maasvlakte en de gemeente Terneuzen. Hier zijn mogelijk geschikte locaties voor nieuwe kerncentrales. Het ministerie gaat hier in overleg met de betrokken gemeenten, provincies en havenbedrijven onderzoek naar doen. Als dit het geval is worden deze specifieke locaties opgenomen in het onderzoeksplan.

Rijk-Regiopakket

Het kabinet werkt parallel aan verschillende trajecten om de komst van twee nieuwe kerncentrales voor te bereiden. Omdat Borssele eerder als voorkeurslocatie is aangewezen door het kabinet, is de vorming van een Rijk-Regiopakket met de gemeente Borsele en provincie Zeeland daar onderdeel van. In dit pakket worden de afspraken over de wensen en voorwaarden voor de bouw van twee kerncentrales vastgelegd. Het doel is om de impact van de mogelijke bouw te beperken en in te spelen op de kansen voor de regio. De Borselse en Zeeuwse voorwaarden zijn hier een belangrijke basis voor. 

De Rijksoverheid, provincie en gemeente hebben vandaag met een intentieverklaring afspraken gemaakt over de totstandkoming hiervan. Voormalig staatsecretaris Raymond Knops is door de overheden benoemd als gebiedsverbinder en zal als onafhankelijk adviseur helpen met de uitwerking van het pakket. Als er voor een andere locatie wordt gekozen voor de bouw van twee kerncentrales zal het kabinet met de betreffende regio in gesprek gaan welke voorwaarden relevant zijn.

Vragen en meer informatie

Voor vragen en meer informatie kan men terecht op de website van de Rijksoverheid.