Eigenaar krijgt aanlijn- en muilkorfgebod voor Argentijnse dog

De eigenaar van een Argentijnse dog heeft van burgemeester Arends een aanlijn- en muilkorfgebod voor de hond gekregen na een bijtincident waarbij de hond een kat beet en verwondde. De kat is hieraan overleden. Het was niet de eerste keer dat de hond betrokken was bij een bijtincident. 

Op grond van de Algemene plaatselijke verordening Westland is de burgemeester bevoegd aan een eigenaar of houder van een hond een aanlijn- en muilkorfgebod op te leggen wanneer deze hond in verband met zijn gedrag gevaarlijk of hinderlijk wordt geacht. Dit houdt in dat de hond alleen kort aangelijnd en behoorlijk gemuilkorfd in de openbare ruimte van de gemeente Westland of op het terrein van een ander mag lopen. 

Als de eigenaar zijn hond niet aangelijnd houdt, moet hij een dwangsom betalen van € 2.000, met een maximum van € 4.000. Dezelfde bedragen gelden als de hond niet gemuilkorfd is. Als de maximale dwangsombedragen zijn bereikt, doet de burgemeester bij herhaling van de overtredingen aangifte bij de politie en volgt een strafrechtelijk traject.