Huwelijk

Als u gaat trouwen legt u uw relatie voor de wet vast. U kunt de gewenste datum van uw huwelijk maximaal 1 jaar van te voren reserveren. Voor het vastleggen van de datum belt u de gemeente op telefoonnummer 14 0174.

Als één van de partners of beide partners niet de Nederlandse taal machtig is, dan moet er bij de voltrekking en de melding van het voorgenomen huwelijk/partnerschap een beëdigde tolk/vertaler bij zijn. Dat geldt ook bij een gratis huwelijk, tegen gereduceerd tarief of op locatie.

Kosten

De kosten van het huwelijk zijn afhankelijk van de locatie. U kunt tot uiterlijk 3 maanden voor uw huwelijksdatum 2 voorkeuren voor een trouwambtenaar doorgeven. Daarnaast kunt u aangeven welk trouwboekje u wenst. Informatie over gratis trouwen vindt u onderaan deze pagina.

 • Voorwaarden huwelijk

  Bij het aangaan van een huwelijk gelden de volgende voorwaarden:

  • u bent meerderjarig, of u bent ten minste 16 jaar en u overlegt een verklaring van een arts dat u zwanger bent, of uw kind is al geboren
  • als u een huwelijksdatum heeft vastgelegd doet u ten minste 2 weken voor deze datum melding van uw voorgenomen huwelijk
  • het huwelijk vindt plaats binnen 1 jaar na deze melding

  Bent u in Nederland geboren en heeft u hier altijd gewoond? Dan zijn uw gegevens meestal bekend in de BRP. Bent u niet in Nederland geboren of heeft u hier niet altijd gewoond? En zijn niet al uw gegevens bekend in de BRP? Dan moet u deze documenten eerst laten registreren in de BRP.

  DocumentWanneer nodigToelichting
  Een kopie van een geldig identiteitsbewijs AltijdPaspoort, IDkaart of rijbewijs
  Een kopie van een geldig identiteitsbewijs van de getuigen Altijd Paspoort, IDkaart of rijbewijs
  Een echtscheidingsakte of akte van ontbinding van een geregistreerd partnerschap of een overlijdensakte Wanneer u eerder gehuwd ben geweest/ partnerschap hebt gehad en de akte nog niet is geregistreerd in de BRPDe akte vraagt u aan in de gemeente waar u toen bent getrouwd/partnerschap bent aangegaan. De overlijdensakte vraagt u aan in de gemeente waar uw partner is overleden
  Een recent afschrift van uw geboorteakte     Wanneer de geboorteakte nog niet is geregistreerd in de BRPDeze akte vraagt u aan in de plaats waar u bent geboren
  Verklaring van woonplaats/nationaliteit/burgerlijke standAls u of uw partner in het buitenland woontDe verklaring vraagt u aan in uw huidige woonplaats
  Aanvraag tot aanwijzing van een trouwlocatieAls u wilt trouwen op een keuzelocatie

   

   

 • Wettelijke gevolgen

  Gaat u trouwen of kiest u voor een geregistreerd partnerschap? Dan regelt de wet automatisch een aantal rechten en plichten.
  Als u zelf wilt bepalen hoe bepaalde zaken geregeld zijn, dan kunt u dit in voorwaarden vastleggen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als u bezittingen tijdens het huwelijk of partnerschap apart wilt houden of een eigen zaak heeft. Er is geen verschil tussen huwelijkse voorwaarden en partnerschapsvoorwaarden. Voor het opstellen van voorwaarden moet u naar de notaris. Hij kan u helpen en uw voorwaarden laten registreren.

 • Trouwboekje

  Het trouwboekje bevat een uittreksel van de huwelijksakte. Ook staan de namen van de getuigen en de trouwambtenaar erin. U vraagt een trouwboekje aan op het moment dat u melding maakt van uw voorgenomen huwelijk. U kunt dan kiezen uit een standaard trouwboekje (blauw of wit) of een trouwboekje met luxe leren omslag (rood of donkerblauw). Bekijk hier de keuze aan trouwboekjes. Het trouwboekje wordt uitgereikt tijdens de ceremonie. U bent niet verplicht een trouwboekje te kopen.

 • Gratis trouwen

  U kunt gratis trouwen in gemeente Westland als u of uw partner in gemeente Westland woont. Dit kan uitsluitend op woensdag om 9.00 en 9.15 uur in gemeentekantoor Naaldwijk. Houdt u rekening met een wachtlijst van ongeveer 6 maanden.

  Bij een gratis huwelijk geldt het volgende:

  • u krijgt een bescheiden plechtigheid
  • in de trouwkamer is alleen plaats voor het bruidspaar, de trouwambtenaar en twee getuigen
  • de trouwambtenaar houdt geen toespraak
  • de ceremonie duurt in totaal ongeveer 10 minuten
 • Huwelijk gereduceerd tarief

  U kunt tegen gereduceerd tarief trouwen in de gemeente Westland. Het huwelijk wordt voltrokken in een spreekkamer in het gemeentehuis aan de Verdilaan in Naaldwijk. De trouwtijden zijn als volgt:

  • maandag en donderdag van 13.00 uur tot 16.30 uur
  • dinsdag, woensdag en vrijdag van 09.00 uur tot 12.00 uur en 13.00 uur tot 16.30 uur

  Bij een huwelijk tegen gereduceerd tarief geldt het volgende:

  • u krijgt een bescheiden plechtigheid
  • in de trouwkamer is alleen plaats voor het bruidspaar, de trouwambtenaar en twee getuigen
  • de trouwambtenaar houdt geen toespraak
  • de ceremonie duurt in totaal ongeveer 10 minuten
 • Annulering van uw huwelijk

  Als u de reservering annuleert brengt de gemeente u annuleringskosten (€ 92,75) in rekening.