Veilig vervoer van kinderen

De wegen in het Westland zijn druk. En er is veel vrachtverkeer. Het kan dan ook lastig en gevaarlijk zijn om in het Westland te fietsen. Dat geldt voor volwassenen, maar nog meer voor jongeren en kleine kinderen. Die hebben immers nog weinig ervaring in het verkeer en weinig oog voor gevaren. Het goed en snel inschatten van verkeerssituaties moeten ze nog leren. Op deze pagina staan tips om kinderen veilig naar school te laten gaan.

Tips voor de auto en de fiets

Hoe vervoert u uw kinderen veilig in de auto en op de fiets? En wanneer is een fietshelm veilig? Bekijk hieronder de onderwerpen voor meer informatie.

 • Veilig in de auto

  Als u in de auto stapt, doet u natuurlijk uw gordel om. Maar hoe zit dat met uw kinderen? Mogen die ook al in de gordel? Moeten ze nog in een kinderzitje? Of op een zittingverhoger? En wat als u een keertje andermans kinderen meeneemt en u heeft geen passend autozitje? Wij zetten de belangrijkste regels voor u op een rij.

  Eigen kind

   

  Kleiner dan 1.35 mTot 18 kgStoeltje met vijfpuntsgordel
  Zwaarder dan 18 kgZittingverhoger (liefst met rugleuning) met autogordel
  Langer dan 1.35 m én uw kind kan, zittend met de billen tegen de rugleuning, de knieën buigen over de zitting van de bank. In gewone autogordel. Zolang uw kind nog niet goed op de achterbank kan zitten, kunt u beter een zittingverhoger blijven gebruiken.

   

   

   Incidenteel vervoer van andermans kind over korte afstand

   

  Jonger dan 3 jaarIn passend zitje (zie tabel hierboven)
  Ouder dan 3 jaar Mag ook op de achterbank in gewone gordels

  Nog een tip: De bevestiging van de meeste autogordels is in hoogte verstelbaar. Zet ‘m bij kinderen in de laagste stand. Zorg dat het diagonale deel van de gordel over het sleutelbeen en de borst loopt en niet in de hals snijdt. Lees meer over de veiligheid van autostoeltjes.

 • Veilig achterop de fiets? Doe de check!

  Veel van onze leerlingen komen achter op de fiets van hun ouders, grootouders of de oppas naar school. Dat is gezellig en gezond. Maar zit uw kind ook veilig? Uit onderzoek blijkt dat dit in meer dan de helft van de gevallen niet zo is. Doe daarom de veilig-op-de-fietscheck en u weet het. Check niet alleen uw eigen fiets maar ook andere fietsen waar uw kind wel eens achterop zit: van opa, oma en de oppas bijvoorbeeld. De belangrijkste tips:

  • Kies een stoeltje dat past bij het gewicht van uw kind.
  • Maak het stoeltje stevig vast aan de bagagedrager of het frame.
  • Zorg dat de spaken goed zijn afgeschermd.
  • Zet uw kind altijd vast met de gordel en de voetriempjes.


 • Fietshelm op? Doe het dan goed!

  Is het dragen van een fietshelm verstandig? Onder fietsers en wetenschappers is het een geliefd discussiepunt. Als het over kinderen gaat, is de discussie extra fel. Het laatste woord is hierover nog niet gezegd. Toch is één ding wel duidelijk: áls u of uw kind een fietshelm draagt, doe dat dan wel goed. Alleen dan kunt u er profijt van hebben. De belangrijkste tips:

  • Gebruik een passende helm. Een helm die te groot is, beschermt niet.
  • Zet hem goed recht op het hoofd. Een helm die naar achter hangt, beschermt niet.
  • Doe de riem onder de kin vast. Een helm die loszit, beschermt niet.
  • Vervang de helm na een harde klap. Een gecrashte helm beschermt niet.

  Wilt u alle richtlijnen voor de aankoop en het gebruik van een fietshelm op een rij? Lees dan meer op de website van Veiligheid.nl. Wilt u meer weten over de discussie over de voors en tegens van de fietshelm? Lees dan meer op de website van Gezondheid.be.