Deel 9: ‘Hoe fitter je bent, hoe meer ziektes je kunt opvangen’

Jeugdtrainers Jasper van Dijk (42) en Derrick Leeuwin (42) van voetbalvereniging VV Naaldwijk hebben zelf in hun jonge jaren ‘op best hoog niveau’ gevoetbald. Ze weten dus hoe belangrijk het voor jongeren is om een paar uur per week tegen een balletje te trappen. Het hoofd even leeg. Hoe hebben ze het afgelopen jaar beleefd?

Zoals dat bij veel jeugdtrainers gaat, zijn Leeuwin en Van Dijk — beiden van jongs af aan behept met het voetbalvirus — trainer geworden door hun kinderen. De zoon van Van Dijk voetbalde bij VV Naaldwijk en ook de dochter van Leeuwin bleek uitstekend balgevoel te hebben. Nu zijn ze beiden al jaren met veel plezier trainer van twee jeugdteams bij VV Naaldwijk. Een echte gezelligheids- en familievereniging. “Niet voor niets hangt er bij de ingang het bordje ‘sportiviteit en prestatie gaan hier hand in hand’”, lacht Van Dijk.

Veel energie

Van Dijk traint jongeren van 14 en 15 jaar en Leeuwin die van 18 en 19 jaar. Leeuwin: “Met de jongens op het veld staan, geeft me zoveel plezier. Ik kom altijd een stuk energieker uit de training dan dat ik erin ging.” Van Dijk beaamt dat gevoel: “Ik heb het afgelopen jaar vaak hetzelfde ervaren als de jongens: ik miste de competitie, het uitkijken naar de wedstrijd van zaterdag. Net als zij.”

Best positief

Terug naar maart vorig jaar. De eerste lockdown. Voor het team van Van Dijk betekende dat geen competitie en anderhalve meter afstand houden tijdens de training. Het team van Leeuwin moest zelfs in tweetallen trainen. “Vanuit de KNVB kregen we adviezen en tips hoe we dat konden doen. Zoals positiespel vanaf de eigen plek en verschillende pass- en trapvormen”, licht Leeuwin toe. “In eerste instantie ondergingen we het allemaal; we stonden er best positief in. In de trainingsvormen lieten we de maatregelen zo duidelijk mogelijk terugkomen. En iedereen was blij om in elk geval te kúnnen trainen”, vult Van Dijk aan. Helemaal enthousiast waren ze toen ze bij de start van het seizoen in september weer een aantal weken competitie mochten spelen. De teleurstelling was dan ook groot toen de tweede lockdown roet in het eten gooide.

Steeds zwaarder

De tweede lockdown ervoeren veel jongeren veel zwaarder dan de eerste. Vooral het gegeven dat er geen wedstrijden meer gespeeld mochten worden, was pittig. “Ik snap het ook goed”, vertelt Van Dijk, “de jongens waren nog net zo fanatiek als eerst, maar de climax van de week — de wedstrijd — ontbrak.” Leeuwin verzucht: “De beleving was weg. En ik moet ook zeggen dat het voor onszelf best een uitdaging was om steeds iets nieuws te bedenken voor de training. Op een gegeven moment was ik echt wel door mijn oefeningen heen.”

Vrienden zien

En dat terwijl het voor jongeren juist in deze tijd zo belangrijk is om te sporten, te bewegen. Dat onderschrijft elk wetenschappelijk onderzoek. Van Dijk en Leeuwin ervaren het ook in de praktijk. “Zo’n anderhalf uur op het veld staan is voor die gasten echt een uitlaatklep”, benadrukt Van Dijk. “Zeker nu jongeren de hele dag thuis online onderwijs moeten volgen. En hoe fitter je bent, hoe meer ziektes je kunt opvangen”, aldus de trainers. Ook het sociale aspect mag niet worden vergeten. Jongeren zien in deze tijd hun vrienden nauwelijks meer. De club speelt ook op sociaal vlak een belangrijke rol”, legt Leeuwin uit. Dat ziet ook Van Dijk: “Ik heb nu bijna geen afmeldingen meer”, glimlacht hij, “elke training sluit ik af met iets leuks zoals even op de lat schieten. Je merkt dat ze dan loskomen, veel grappen maken. De training is echt een moment van ontlading.”

Oliebollentoernooi

In de kerstvakantie was het even als vanouds. Met steun van gemeente Westland kon er een zogenaamd oliebollentoernooi op oudejaarsdag georganiseerd worden. Verschillende clubs uit de gemeente speelden een minicompetitie. Van Dijk: “We konden die dag lekker samen voetballen. Leden én niet-leden, die daardoor ook even actief bezig waren. En het was natuurlijk een mooie bijkomstigheid dat jongeren die dag samen gingen sporten in plaats van vuurwerk afsteken. Het was voor veel jongeren een mooie ochtend!”

Regionale competitie

Gelukkig heeft de overheid tijdens de persconferentie van 23 februari aangekondigd dat vanaf 2 maart jongeren tot 27 jaar weer samen buiten mogen sporten. “Dat betekent dat we de eerdere maatregelen niet meer in acht hoeven te blijven nemen”, vertelt Leeuwin. Vooral voor zijn team, waarvoor strenge maatregelen golden, een enorme opluchting. “Dit seizoen moeten we qua competitie eigenlijk als verloren beschouwen”, betreurt Van Dijk, “maar laten we hopen dat dit het begin van het einde is.” De trainers pleiten ervoor dat er met de versoepelingen weer regionale competities van de grond kunnen komen. De KNVB ondersteunt dit idee en hopelijk kunnen de clubs vanaf 17 april elkaar weer uitdagen. Van Dijk: “Veiligheid staat voorop, maar op de fiets naar een andere club en een wedstrijdje spelen: dat moet toch kunnen?”

Bekijk ook het filmpje op Youtube