Hulpinitiatieven

Het coronavirus houdt ons allemaal bezig. We bevinden ons in een ongekend lastige tijd, die veel vergt van ons allemaal. We hopen dan ook dat we deze crisis op z’n Westlands kunnen aanpakken: doortastend, met gezond verstand en aandacht voor elkaar. Uit de initiatieven die bewoners, de lokale middenstand en ondernemers opstarten, blijkt dat er aandacht is voor elkaar en dat er, al dan niet noodgedwongen, acties worden opgezet. De gemeente wil iedereen oproepen deze acties te steunen, en, andersom, steun te zoeken als dat nodig is.

Hieronder een overzicht met de voor de gemeente bekende initiatieven. Dit overzicht is mogelijk niet volledig, maar dit zijn de initiatieven die bij ons bekend zijn. Wilt u een initiatief aan deze lijst toevoegen? Stuur dan een mail naar info@gemeentewestland.nl.

 • Westlandse belmaatjes

  Heeft u zin in een goed gesprek of behoefte aan een luisterend oor, bel dan naar het Vitis belteam via 0174 – 630 358 of stuur een email naar maatjes@vitiswelzijn.nl. Mensen kunnen zelf contact opnemen voor een belmaatje, maar de vrijwillige belmaatjes nemen ook zelf actief contact op met inwoners. Meer informatie vindt u ook op www.westlandsebelmaatjes.nl.

 • Coronahulp Westland

  Westlanders bieden hun hulp aan om iets voor een ander te doen via het platform Coronahulp Westland. Hier komen vraag en aanbod van hulp samen te brengen. De vrijwilligers van Coronahulp Westland bieden u graag hulp aan, zoals boodschappen doen of de hond uitlaten. U kunt ook zelf uw hulp aanbieden.

  Dat kan op drie manieren:

 • Westland voor elkaar

  Ook het bestaande platform ‘Westland voor elkaar’ geeft de mogelijkheid om in deze tijd van het coronavirus hulp aan te bieden of te krijgen. Op de website Westlandvoorelkaar.nl kunt u om hulp vragen of uw hulp aanbieden. Komt u er niet uit? Bel dan naar Vitis Welzijn via telefoonnummer 0174 - 630 358.

 • Nederlandse Islamitische Federatie (NIF)

  Nederlandse Islamitische Federatie (NIF) reikt de hand uit naar hulpbehoevenden. Als gemeenschap doen zij er alles aan om mensen bij te staan en te helpen. De jongeren van deze gemeenschap helpen kwetsbare mensen door verschillende taken van hen over te nemen. Zij doen bijvoorbeeld boodschappen of zetten het vuil buiten.

  Mensen kunnen zelf contact opnemen met de projectleiders van NIF: Mustafa Güçlü (06-4382727) of Ömer Kıraç (06-24420233).

 • Uitleg corona voor gehandicapten

  Op de website corona.steffie.nl legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking. De website is gemaakt in opdracht van de Rijksoverheid. Met de website wil de bekende webhulp Steffie voorzien in de groeiende vraag naar betrouwbare en begrijpelijke informatie voor kwetsbare doelgroepen, zoals mensen met een licht verstandelijke beperking en laaggeletterden. Steffie beantwoordt vragen als: Welke symptomen kan je verwachten als je het virus krijgt? Hoe zorg je ervoor dat je zelf en anderen niet ziek worden? Ook komen onderwerpen als het wassen van je handen op een juiste manier en het maken van een dagindeling aan bod.

 • De Vitale Ontspanning

  De Vitale Ontspanning is een gratis online platform gericht op vitale ontspanning voor zorgpersoneel. Het wordt dagelijks gevuld met oefeningen die ervoor zorgen dat de gevolgen van stress, zoals gevoelens van angst en slapeloosheid minder kans krijgen om de overhand te nemen. Korte meditatie- en yogaoefeningen zijn gratis te volgen en voor iedereen geschikt.

 • MKB Westland

  MKB Westland roept iedereen op om de lokale ondernemers te steunen en bieden lijsten aan via #winkelhier en #winkellokaal.

 • Winkel in Westland

  Wilt u online iets kopen of eten laten bezorgen? Denk dan aan de Westlandse winkeliers en horecaondernemers die het zwaar hebben. Op Winkel in Westland leest u hoe u kunt bestellen en laten bezorgen. Op de Facebookpagina Winkel in Westland en op Instagram vindt u ook verschillende acties.

 • Support Your Locals Westland

  U kunt op uiterlijk donderdag 16.00 uur een doos vol ambachtelijke producten van Westlandse ondernemers bestellen. Zo helpt u lokale ondernemers door deze zware periode heen. Zo’n pakket is een goed cadeau voor iemand die tijdelijk de deur niet uit kan, geen bezoek mag ontvangen of juist keihard moet werken. Vervolgens haalt u het pakket op vrijdag op bij het Tramhuisje in Naaldwijk of u laat het bij u thuis of een ander bezorgen. Kijk voor meer informatie op de website.

 • FlowerBoostChallenge

  Doe mee met de FlowerBoostChallenge en steun de Westlandse kwekers. Koop een bloemetje voor in huis of planten voor in de tuin! Daag anderen via sociale media uit om ook mee te doen. Deel uw bericht met #FlowerBoostChallenge.

 • #buyflowersnottoiletpaper

  De initiatiefnemers van West Country Media hebben een duidelijke oproep met hun video #buyflowersnottoiletpaper. Medewerkers van Royal FloraHolland bezochten ziekenhuizen en verzorgingshuizen om met niet-verkochte bloemen zorgpersoneel te bedanken voor hun inzet in de tijd van het coronavirus.

 • Van der Drift Roses

  Teler Van der Drift Roses maakte een kunstwerk van overgebleven bloemen, om telers en andere slachtoffers van het coronavirus een hart on de riem te steken.

 • Facebookgroep voor huiswerkhulp

  Veel scholieren krijgen op dit moment thuisonderwijs. Voor sommigen is dat best lastig. Vrijwilligers bieden in de Facebookgroep ‘Huiswerkhulp Westland’  hun hulp aan. Daarmee willen ze voorkomen dat jongeren achter gaan lopen. Hulp aanbieden? Zet in je bericht hoe je online te bereiken bent en omschrijf welke hulp je kunt bieden. Denk hierbij aan het benoemen van je huidige opleiding/werk, de vakken waar jij hulp bij kunt bieden en het niveau waarop je kunt helpen. Hulp nodig? Stuur dan een privé-bericht naar diegene door wie je geholpen wilt worden. Deze Facebookgroep is een initiatief van de Jongerenraad Westland.

 • Wegwijzer eenzaamheid: overzicht hulpaanbod en activiteiten

  Als vrijwilliger of professional kunt u het verschil maken voor iemand die (mogelijk) eenzaam is. Inwoners van Westland kunnen op veel plekken informatie of ondersteuning krijgen en meedoen aan activiteiten. Op deze pagina vindt u een handig overzicht daarvan. Heeft u aanvullingen of correcties? Mail naar eenzaamheid@gemeentewestland.nl.