Home/Actueel / Nieuws/   Nieuwe zelfreinigende toiletunit in s'-Gravenzande klaar voor gebruik

Nieuwe zelfreinigende toiletunit in s'-Gravenzande klaar voor gebruik

Publicatiedatum: donderdag, 8 oktober 2020

Foto: Thierry Schut

De nieuwe zelfreinigende toiletunit op het Graaf Florisplein in ’s-Gravenzande is klaar voor gebruik. Op woensdag 7 oktober verrichtten wethouder Leen Snijders, initiatiefneemster Carlijn Willemstijn en directeur van Sanitronic Coen van Houwelingen de officiële opening. Door de aangescherpte coronamaatregelen waren hierbij geen gasten aanwezig.

De gemeente startte met de plannen voor de toiletunit nadat de voltallige gemeenteraad van Westland de motie “Hoge Nood” indiende. Aanleiding daarvoor was een blog van Carlijn Willemstijn. Zij schreef daarin over de problemen die mensen met een stoma en blaas- en/of darmproblemen ondervinden bij gebrek aan gratis openbare toiletten.

Geschikt voor iedereen

De toiletunit is geschikt voor gebruik door dames en heren en kan ook gebruikt worden door mindervalide mensen in een rolstoel of scootmobiel. Het Platform Gehandicapten was hiervoor betrokken bij de plannen. Vanuit het centrum van ’s Gravenzande is de toiletunit te vinden door het volgen van de bordjes met “Toilet” er op.

Zelfreinigend

Het bijzondere aan dit openbare toilet is dat het na elk gebruik schoongemaakt wordt. De toiletpot draait weg en er komt een schone voor in de plaats. De gebruikte wordt automatisch schoongemaakt. Ook de vloer wordt gespoeld en droog geblazen.

Passend in de omgeving

Er is extra aandacht besteed aan de vormgeving van de toiletunit. Zo kreeg het gebouwtje steenstrips en een sedumdak. Komend najaar komt aan de achterzijde van de unit ook nog beplanting.