Home/Actueel / Nieuws/   Let goed op elkaar tijdens de hitte

Let goed op elkaar tijdens de hitte

Publicatiedatum: donderdag, 6 augustus 2020
foto van overhandigen waterfles in verband met de hitte

Esther Tettero-Lighaam van Pieter van Foreest overhandigt mevrouw Berendse (links) een waterfles met tips van de GGD om koel te blijven tijdens tropische dagen.

Het is warm vandaag. En het wordt nog veel warmer de komende dagen. Extra opletten kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. En zorg goed voor mensen in uw omgeving die hulp kunnen gebruiken, bijvoorbeeld door boodschappen te doen, een keer extra langs te gaan, of te bellen.

Met dit warme weer liggen uitdroging en oververhitting op de loer voor met name ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. Ook baby’s en heel jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken. En denk ook eens aan mensen die (bijna) geen familie, vrienden of bekenden hebben om op terug te vallen.

Voldoende drinken

Ook nu we door de coronamaatregelen afstand houden, kunnen we er voor elkaar zijn. Beeldbellen kan helpen om in te schatten hoe het met iemand gaat. Vraag hoe het gaat en wat u kunt doen. Vraag daarnaast of de ander echt genoeg drinkt, ook als iemand geen dorst heeft. Juist bij ouderen is dat zo belangrijk, omdat zij minder snel een dorstprikkel ervaren. En let op of hun kleding luchtig genoeg is en er voldoende maatregelen genomen zijn om het huis koel te houden.

Waterflessen

Ook in Westland staan medewerkers van verschillende zorg- en welzijnsorganisaties klaar om kwetsbare ouderen bij aanhoudende warmte te helpen. Deze week zijn bovendien via Pieter van Foreest, Senna Zorg, Careyn en de welzijnsadviseurs van Vitis Welzijn 500 waterflessen uitgedeeld met tips om koel te blijven tijdens tropische dagen. Een mooi initiatief van GGD Haaglanden, in samenwerking met Vitis Welzijn en de gemeente Westland om kwetsbare mensen eraan te herinneren dat ze voldoende moeten drinken.

Neem maatregelen

  • Drink voldoende
  • Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon
  • Zoek de schaduw op
  • Smeer de huid in met zonnebrandcrème
  • Beperk lichamelijke inspanning in de middag
  • Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning
  • Let extra op mensen in uw omgeving die zorg nodig hebben.

Meer informatie hitteplan

Wilt u meer weten? Bekijk deze animatievideo van het RIVM of op de website van het RIVM.